Φοιτητικά Θέματα

Πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus...

Ναύπακτος

Ο Δήμος Ναυπάκτου βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμιακά Δήμος του νομού. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο και επιδεικνύει εύκολη πρόσβαση, καθώς απέχει 200 χμ. από την Αθήνα, 10 χμ. από το λιμάνι της Πάτρας και 50 χμ από το αεροδρόμιο του Αράξου. Πόλη παραθαλάσσια που βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα σε μια ανεπανάληπτη εικόνα που έχει σαν κεντρικό στολίδι το μοναδικό ενετικό κάστρο που καταλήγει σε μια οπτασία, το λιμάνι της Ναυπάκτου.

Πόλη μοναδικής ομορφιάς, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και απαράμιλλο φυσικό κάλλος, η φιλόξενη Ναύπακτος διαθέτει πληθώρα αξιοθέατων: Το Κάστρο στην κορυφή του λόφου που καταλήγει στο μικρό γραφικό λιμανάκι με τα Ενετικά τείχη, το επιβλητικό Ρολόι, η Παλιά Πόλη και το ιστορικό κέντρο της πόλης- η οποία κρατάει την παραδοσιακή της φυσιογνωμία, το αρχοντικό του Μπότσαρη, οι πανέμορφες γραφικές παραλίες της - Ψανή και Γρίμποβο - που πλαισιώνουν το Ενετικό λιμάνι και προσφέρουν απίστευτης ομορφιάς θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και την εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου που πλέον είναι πραγματικότητα και - πέραν της χρηστικότητάς της - αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας μας. Στην ορεινή Ναυπακτία ο επισκέπτης θα βρει θαυμάσια τοπία για εκδρομές, καταβάσεις με κανό στον ποταμό Εύηνο, αθλητικές δραστηριότητες, ορειβασία, φωτογραφία κ.ά.

Επίσης η Ναύπακτος φημίζεται για την αγάπη της για την τέχνη και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα με εκδηλώσεις μουσικές, θεατρικές, χορευτικές, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίων. Πόλη με έντονη νυχτερινή ζωή, ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη και καλύπτει όλες της μορφές διασκέδασης.

Η ιστορία της Ναυπάκτου ξεκινά στα 1104 π.Χ. όταν οι Δωριείς κατασκευάζοντας πλοία (ναύς + πήγνυμι = κατασκευάζω πλοία) από την πόλη διαπεραιώνονται στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Απολλόδωρου και του Παυσανία. Μεγάλες προσωπικότητες ζουν και δημιουργούν στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώιμης αρχαιότητας, όπως ο μάντης Κάρνος, ο οποίος φονεύθηκε από τον Ιππότη (δισέγγονο του Ηρακλή), ο Όξυλος (γιος της Γοργούς, αδελφής της Δηιάνειρας γυναίκας του Ηρακλή), ο Άπις ο Ναυπάκτιος (μεγάλος γιατρός, γιος του Απόλλωνα, αναφέρεται στις Ικέτιδες του Αισχύλου), ο ποιητής Καρκίνος (έγραψε τα «Ναυπακτιακά έπη»), οι γλύπτες Μέναιχμος και Σοϊδάς κ.ά. Στην περιοχή της Ναυπάκτου λέγεται ότι φονεύθηκε ο μεγάλος ποιητής Ησίοδος από τους Ναυπακτίους Κτίμενο και Άντιφο, επειδή θεώρησαν ότι ο ποιητής εξέθεσε την αδελφή τους.

Το 454 π.Χ. ο Αθηναίος στρατηγός Τολμίδης καταλαμβάνει τη Ναύπακτο και η πόλη εντάσσεται στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Στον κόλπο της Ναυπάκτου ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι έγιναν μεγάλες ναυμαχίες κατά την διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.), ενώ οι Αθηναίοι στρατηγοί Φορμίων και Κόνων έδρευαν στην πόλη. Ο Θουκυδίδης κάνει 45 φορές αναφορά στη Ναύπακτο, 23 φορές η πόλη αναφέρεται στο έργο του περιηγητή Παυσανία «Ελλάδος Περιήγησις», ενώ αναφορές γίνονται και σε άλλους συγγραφείς και ποιητές της αρχαιότητας (Αισχύλος, Ξενοφών κ.ά.).

Το 396 π.Χ. η πόλη περιέρχεται στους Λοκρούς, αργότερα στους Θηβαίους και καταλήγει στους Αιτωλούς.

Το 338 π.Χ. η Ναύπακτος θα πέσει στα χέρια των Μακεδόνων, ενώ κατά την περίοδο της Αιτωλικής Συμπολιτείας η πόλη εξακολουθεί να είναι μεγάλο εμπορικό και στρατηγικό κέντρο

Το 217 π.Χ. ο Αγέλαος ο Ναυπάκτιος στα Κοίλα της Ναυπάκτου καλεί όλους τους Έλληνες με διακήρυξή του να ενωθούν εν όψει της επερχόμενης θύελλας των Ρωμαίων, που τελικά έθεσαν υπό την κατοχή τους την πόλη της Ναυπάκτου και την ευρύτερη περιοχή.

Η πόλη θα συνεχίσει την αέναη πορεία της στο χρόνο ως μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο με μεγάλη στρατηγική θέση, με χρονολογίες σταθμούς στην ελληνική ιστορία.

  • Το 553 μ.Χ. η πόλη καταστρέφεται από σεισμούς.
  • Το 860 μ.Χ. (η Ναύπακτος γίνεται πρωτεύουσα μεγάλης Βυζαντινής Επαρχίας με 9 Επισκοπές):
  • Το 1210 (η πόλη ανήκει στο Δεσποτάτο της Ηπείρου).
  • Το 1338 (οι Βενετοί καταλαμβάνουν την πόλη).
  • Το 1449 (η Ναύπακτος πέφτει στα χέρια των Τούρκων).
  • Το 1571, στις 7 Οκτωβρίου, μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών για την παγκόσμια ιστορία διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή της Ναυπάκτου. Εκεί οι χριστιανικές δυνάμεις της Δύσης με πλοία Βενετών, Ισπανών, του Πάπα, της Σαβοΐας, της Μάλτας και άλλων Ιταλικών κρατιδίων επικράτησαν του Τουρκικού στόλου μετά από σφοδρές συγκρούσεις. Η νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν μεγάλης σημασίας, αφού ανέκοψε την επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς την Ευρώπη. Το γεγονός στάθηκε πηγή έμπνευσης για πολλούς μεγάλους ζωγράφους (Τιντορέτο, Βερονέζε, Τιτσιάνο, Δομίνικο Θεοτοκόπουλο και άλλους πολλούς)
  • το 1687 ο Ενετός Μοροζίνι καταλαμβάνει την πόλη.
  • το 1699, με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Ναύπακτος παραδίδεται στους Τούρκους.
  • στις 18 Απριλίου 1829 επέρχεται η απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Τούρκους).

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 η Ναύπακτος έζησε τον πυρετό της επαναστατικής κίνησης. Η ελληνική επαναστατική κυβέρνηση θεωρώντας το λιμάνι της πόλης μας ως στρατηγικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή, την πολιόρκησαν το Μάη του 1821 από στεριά και θάλασσα, όμως χωρίς αίσιο αποτέλεσμα. Η απελευθέρωση της πόλης πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 1829, όπου μετά από πολιορκία ο Κιορ Ιμπραήμ πασάς παρέδωσε την πόλη στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Από τα μετεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας μεγάλες πολιτικές, θρησκευτικές και πνευματικές προσωπικότητες κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου και φώτισαν και φωτίζουν με την παρουσία τους την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας όπως είναι οι Μποτσαραίοι, Τζαβελλαίοι, Δαμασκηνός, Νόβας, Μελάς, Βλαχογιάννης και άλλοι πολλοί.

Αντίρριο

Το Αντίρριο αποτελεί την Πύλη εισόδου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας μας μιας και ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο με την επιβλητική γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης" (Ρίου-Αντιρρίου), η οποία αποτελεί σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα. Το Αντίρριο έχει 1.064 κατοίκους  (απογραφή 2001) και απέχει 15 χλμ  από την Πάτρα, 36 χλμ από το Μεσολόγγι και μόλις 10 περίπου χλμ από την Πόλη της Ναυπάκτου.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μολύκριον Ρίον από την αρχαία πόλη Μολύκρεια ή Μολυκρία που ήταν εκεί κοντά. Στο Αντίρριο υπάρχει το ομώνυμο κάστρο, στο οποίο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, ιδίως τους θερινούς μήνες. Η οχύρωσή του κατά τους νεότερους χρόνους φανερώνει τη σημαντικότητα της στρατηγικής του θέσης. Γενικά η ευρύτερη περιοχή του Αντιρρίου έχει μεγάλη ιστορικότητα αφού αναφορές σε αυτήν γίνονται από τα αρχαία χρόνια (459 π.χ.), το Μεσαίωνα, την Τουρκοκρατία και την Ενετοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση.

Σήμερα, το Αντίρριο είναι συγκοινωνιακός κόμβος της Δυτικής Στερεάς με την Πελοπόννησο. Η σύνδεση γίνεται με φέρι-μποτ που εκτελεί το δρομολόγιο Αντιρρίου - Ρίου, ενώ έχει ολοκληρωθεί και το έργο της ζεύξης Αντιρρίου - Ρίου μέσω καλωδιωτής γέφυρας.

Το ενεργό Τομεακό Πρόγραμμα Erasmus προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε., εδραιώνοντας Ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση και χορηγεί υποτροφίες κινητικότητας, στους σπουδαστές με σκοπό τις σπουδές ή και την πρακτική άσκηση και στο προσωπικό με σκοπό τη διδασκαλία ή την επιμόρφωση. Οι σπουδαστές απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών, (περιλαμβανομένων των διδάκτρων, τελών εγγραφής, εξέταστρων, τελών χρήσης εργαστηρίων και βιβλιοθηκών) στο Πανεπιστήμιο υποδοχής. Για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των περιόδων σπουδών τους που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, το πρόγραμμα Erasmus εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (Ε.C.Τ.S.). Το Τμήμα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων κατευθύνει τους σπουδαστές που πρόκειται να διανύσουν μία περίοδο των σπουδών τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, συγκεντρώνει τις αιτήσεις τους και τις διαβιβάζει στους εκπροσώπους των τμημάτων, οι οποίοι επιλέγουν τους φοιτητές σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκά υπεύθυνους, αλληλογραφεί με τα πανεπιστήμια υποδοχής όσον αφορά στην αποδοχή των επιλεγέντων φοιτητών και φροντίζει για τη χορήγηση της υποτροφίας τους μέσω του Ι.Κ.Υ. Επίσης, κατευθύνει τους ξένους φοιτητές, αλληλογραφεί και αποστείλει πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό, φροντίζει για τη στέγαση τους, την εγγραφή τους στα τμήματα και την αποστολή της βαθμολογίας τους στα πανεπιστήμια προέλευσης μετά το πέρας των σπουδών τους στο Τ.Ε.Ι. Γενικά έχει τη φροντίδα για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος όσον αφορά στην κινητικότητα.

Η παγκόσμια Οργάνωση Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ - Institute of Electrical and Electronic Engineers) έχει ως κύριο σκοπό τη προώθηση των επιστημών του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Ηλεκτρονικού Μηχανικού και γενικότερα του Μηχανικού Υπολογιστών με κύριο σκοπό την κοινωνική προσφορά. Σήμερα, στην ΙΕΕΕ είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 425.000 Μηχανικοί εκ των οποίων περισσότεροι από 90.000 είναι φοιτητές από 160 χώρες. Υπάρχουν περισσότερες από 2000 φοιτητικές ομάδες, που εξειδικεύονται σε θέματα που πραγματεύεται η ΙΕΕΕ, σε όλο τον κόσμο με κύριο σκοπό να δώσουν στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ευκαιρίες για ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη.

Οι βασικότερες δραστηριότητες των φοιτητικών ομάδων της IEEE είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και ομιλιών από επιστήμονες με σκοπό την επιμόρφωση και ενημέρωση των φοιτητών σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της IEEE, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε εταιρείες και τη συμμετοχή σε φοιτητικούς διαγωνισμούς και συνέδρια υπό την αιγίδα της ΙΕΕΕ.

Ως μέλος, της φοιτητικής ομάδας της IEEE του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα μπορείς να λαμβάνεις το μηνιαίο περιοδικό Spectrum που περιλαμβάνει ενδιαφέροντα άρθρα και πολλές ευκαιρίες καριέρας / εκπαίδευσης, θα έχεις δωρεάν πρόσβαση στην ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού POTENTIALS για φοιτητές, θα μπορείς να πάρεις μέρος σε διεθνής ή μη φοιτητικούς διαγωνισμούς της ΙΕΕΕ, θα έχεις ευκαιρίες υποτροφίας, θα μπορείς να συμμετάσχεις σε φοιτητικά συνέδρια και συναντήσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, θα μπορείς να συμμετάσχεις σε όλα τα διεθνή συνέδρια που διοργανώνει η ΙΕΕΕ με χαμηλές φοιτητικές τιμές, σου δίνεται η δυνατότητα αγοράς επιστημονικών βιβλίων με χαμηλό κόστος που εκδίδονται από την ΙΕΕΕ, θα έχεις πρόσβαση σε αγγελίες εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα έχεις δωρεάν e-mail της μορφής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και άλλα πολλά πλεονεκτήματα.

Το κόστος εγγραφής ενός φοιτητή στην IEEE είναι πολύ μικρό και θα έχεις τα ίδια δικαιώματα με ένα κανονικό μέλος της.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ενέργειες και τις δραστηριότητες της IEEE στο Ελληνικό παράρτημά της στην διεύθυνση: http://83.212.125.126/ieeegr/

Παρασκευάς Κίτσος, Επίκουρος Καθηγητής
Σύμβουλος καθηγητής του φοιτητικού παραρτήματος της IEEE του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Στην προσπάθεια βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ουσιαστικότερης αντιμετώπισης των προβλημάτων των σπουδαστών, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ αποφάσισε την ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβούλου-Καθηγητή.

Στόχος του θεσμού είναι να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε σπουδαστή/σπουδάστρια να δημιουργήσει «γέφυρα άμεσης αλληλεπιδραστικής επικοινωνίας» με τους υπεύθυνους για την εκπαίδευσή του καθηγητές. Με τον τρόπο αυτό κάθε σπουδαστής θα γνωρίζει από που να αντλήσει αξιόπιστη πληροφόρηση για κάθε θέμα που τον απασχολεί σχετικά με τις σπουδές του, τις προσωπικές του αξίες τους στόχους και την εναρμόνιση τους τόσο με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος, όσο και με το γενικότερο πλαίσιο της ένταξής του στην κοινωνία ως νέου επιστήμονα. Επιπλέον η πληροφόρηση που αποκτούν οι Σύμβουλοι-Καθηγητές στο πλαίσιο της συμβουλευτικής διαδικασίας βοηθά στην κατανόηση των προβλημάτων που αφορούν το Πρόγραμμα Σπουδών και την εν γένει λειτουργία του Τμήματος και στην επίλυση τους μέσω των αρμοδίων οργάνων.

Γενικά Ορισμός Συμβούλου Καθηγητή

Σύμφωνα με το Κεφάλαιο Δ' «Προπτυχιακές Σπουδές», του άρθρου 12, του ν. 3549/2007 (Α' 69). Κεφ. Δ' και τα αρθ. 50 και 51 του ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ' του «πρότυπου εσωτερικού κανονισμού Υπηρεσία υποστήριξης - Σύμβουλοι σπουδών» προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας Υπηρεσιών υποστήριξης σπουδαστών – συμβούλου σπουδών.

Σε κάθε Σχολή ή Τμήμα συνιστάται και λειτουργεί υπηρεσία υποστήριξης σπουδαστών ή σπουδαστών, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς αυτούς για την ομαλή μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την υποστήριξη σπουδαστών με αναπηρία ή σπουδαστών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του οικείου Α.Ε.Ι.

Κάθε Μάιο η Γ.Σ. κάθε Σχολής ή Τμήματος αναθέτει καθήκοντα Συμβούλου Σπουδών σε ένα ή περισσότερα μόνιμα μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Π., με πλήρη ή μερική απαλλαγή από άλλα διοικητικά καθήκοντα. Οι Σύμβουλοι Σπουδών ορίζονται εκ περιτροπής με ετήσια θητεία, η οποία αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, και μπορεί να ανανεώνεται με τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερομένου.

Οι Σύμβουλοι Σπουδών, σε συνεργασία με την υπηρεσία υποστήριξης σπουδαστών ή σπουδαστών της οικείας Σχολής ή Τμήματος, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν ιδίως τους πρωτοετείς σπουδαστές με σκοπό να διευκολυνθεί η μετάβασή τους από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενημερώνουν, πληροφορούν και συμβουλεύουν όλους τους σπουδαστές ή σπουδαστές σε θέματα των σπουδών τους και της μετέπειτα επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και καταβάλλουν ιδιαίτερη υποστηρικτική φροντίδα για σπουδαστές ή σπουδαστές που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικογενειακές, προσωπικές ή άλλες δυσχέρειες στην επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Π., οι Διευθυντές ή Υπεύθυνοι των Τομέων και οι Πρόεδροι ή Προϊστάμενοι των Τμημάτων υποχρεούνται να συνεργάζονται και να υποστηρίζουν τους Συμβούλους Σπουδών στο έργο τους και να λαμβάνουν υπόψη παρατηρήσεις, υποδείξεις, συστάσεις και αιτήσεις τους.

Οι Σύμβουλοι Σπουδών ενημερώνουν εγγράφως τη Γ.Σ. της οικείας Σχολής ή Τμήματος ή το Συμβούλιο της Σχολής για το έργο και τη δραστηριότητά τους τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, μία φορά κατά μήνα Δεκέμβριο και μία φορά κατά μήνα Μάιο. Στην έκθεσή τους οι Σύμβουλοι Σπουδών μπορεί να επισημαίνουν δυσλειτουργίες ή ελλείψεις που δημιουργούν προβλήματα στους σπουδαστές ή σπουδαστές και να προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Όλα τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, που δικαιολογημένα δεν απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. λόγω εκπαιδευτικής άδειας, προβλήματος υγείας, κλπ), ορίζονται ως Σύμβουλοι-Καθηγητές των σπουδαστών στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής περιόδου. Η ανάθεση σπουδαστών σε κάθε Σύμβουλο-Καθηγητή θα γίνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος με τυχαίο τρόπο. Ο αριθμός των πρωτοετών σπουδαστών θα ισοκατανέμεται μεταξύ των Καθηγητών Συμβούλων.

Σύμβουλοι σπουδών μπορούν να ορίζονται με απόφαση της και Επιστημονικοί ή Εργαστηριακοί συνεργάτες του τμήματος με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος. Οι σπουδαστές συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον Σύμβουλο-Καθηγητή που παραμένει ο ίδιος μέχρι την περάτωση των σπουδών του. Οι σπουδαστές θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να συζητούν με τον Σύμβουλο-Καθηγητή τους οποιοδήποτε θέμα της ακαδημαϊκής ζωής τους απασχολεί, όπως προβλήματα με μαθήματα, εργαστήρια, υπολογιστικό κέντρο, θέματα που αφορούν τον κανονισμό σπουδών, επιλογή μαθημάτων, ή ακόμη και προσωπικές δυσκολίες (οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα υγείας) οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τις σπουδές τους. Ο Σύμβουλος-Καθηγητής θα προσπαθεί, όσο είναι δυνατόν, να δίνει ή να προτείνει λύσεις στα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Σε καμιά περίπτωση δεν υποχρεούται όμως να εγγυάται εκ των προτέρων λύση για κάθε πρόβλημα.

Τη λειτουργία του θεσμού επιβλέπει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος.

Γενικές αρμοδιότητες του Συμβούλου - Καθηγητή

Μεταξύ άλλων οι Σύμβουλοι-Καθηγητές: Παρακολουθούν την πρόοδο του σπουδαστή στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών και συνεργάζονται μαζί του προκειμένου να παίρνει τις καταλληλότερες αποφάσεις που θα μεγιστοποιήσουν το μαθησιακό αποτέλεσμα και θα ελαχιστοποιήσουν τον απαιτούμενο χρόνο.

Βοηθούν στην επιλογή των κατάλληλων μαθημάτων για την ικανοποίηση των ειδικών ακαδημαϊκών απαιτήσεων που προσαρμόζονται καλύτερα στους βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους στόχους (π.χ. μεταπτυχιακές σπουδές) του κάθε σπουδαστή.

Κατευθύνουν τους σπουδαστές σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες του Τμήματος που μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους, όπως εγγραφές, οικονομική βοήθεια, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, αθλητισμό, επαγγελματική αποκατάσταση, κλπ.

Καθήκοντα Συμβούλου - Καθηγητή 

Πιο συγκεκριμένα, o Σύμβουλος-Καθηγητής έχει τα παρακάτω καθήκοντα:

Μελετά το επιμορφωτικό και ενημερωτικό υλικό που του δίδεται από το Τμήμα και ιδιαίτερα τα αποτελέσματα που δίνονται από τη Μονάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης, καθώς και το υλικό σχετικά με τις σπουδές στο τμήμα.

Ενημερώνεται συνεχώς από την ιστοσελίδα του τμήματος έτσι ώστε να είναι σε θέση να καθοδηγεί τους σπουδαστές του, να χρησιμοποιεί το δικτυακό χώρο του τμήματος και συνεισφέρει στη διαδικασία εμπλουτισμού και ανανέωσης του.

Συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος και συνεργάζεται με το Προϊστάμενο και τα άλλα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα εκπαιδευτικής μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί για τη βελτίωση των σπουδών των σπουδαστών.

Συμβάλλει στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με το απαραίτητο διδακτικό υλικό που κρίνει ότι απαιτείται για την υποστήριξη θεμάτων που αφορούν τους σπουδαστές.

Επικοινωνεί με τους σπουδαστές με e-mail ή με όποιο τρόπο αυτός θεωρεί πρόσφορο, μετά από δική του πρωτοβουλία τουλάχιστον 4 φορές κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Κατά την επικοινωνία του με τους σπουδαστές ο Σύμβουλος Καθηγητής τους συμβουλεύει, τους ενθαρρύνει και τους καθοδηγεί. Για το σκοπό αυτό ο Σύμβουλος Καθηγητής ορίζει, κατόπιν συνεννοήσεως με σπουδαστές, τους τρόπους επικοινωνίας οι οποίοι και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του τμήματος. Επίσης, ο Σύμβουλος καθηγητής υποχρεούται να απαντά σε όλα τα e-mails των σπουδαστών του σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Προετοιμάζει και διεξάγει τις συναντήσεις με τους σπουδαστές. Φροντίζει να διατηρείται η ομαλότερη δυνατή πορεία διεξαγωγής των σπουδών και η μεγαλύτερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και των σπουδαστών καθώς και των σπουδαστών μεταξύ τους.

Ενημερώνει τους σπουδαστές για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος καθώς επίσης και για πηγές πρόσθετης πληροφόρησης (π.χ. ιστοσελίδες, έντυπα, κ.ά.) σχετικά με το αντικείμενο Τμήματος που μπορεί να τους φανούν χρήσιμες στη διάρκεια των σπουδών τους. Φροντίζει για την «πρόσωπο με πρόσωπο» αλληλογνωριμία του με τους σπουδαστές, ιδιαίτερα με τους πρωτοετείς, τους οποίους ενημερώνει αναλυτικότερα για τις σπουδές στο τμήμα.

Ενθαρρύνει και καθοδηγεί τους σπουδαστές να συγκροτούν ομάδες εργασίας στο πλαίσιο των οποίων θα συνεργάζονται μεταξύ τους είτε δια ζώσης είτε διαμέσω του διαδικτύου.

Ενημερώνετε με δική του πρωτοβουλία από τη Γραμματεία του Τμήματος για τους βαθμούς και την πρόοδο των σπουδαστών του Τμήματος.

Ενημερώνει, το αργότερο εντός μίας εβδομάδας μετά από κάθε ομαδική συνάντηση με τους σπουδαστές το Συμβούλιο ή την Γενική Συνέλευση του Τμήματος για τα αποτελέσματα και τις διαπιστώσεις του.

Αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους εικόνας για κάθε σπουδαστή (μορφωτικά και ατομικά του χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα και εκπαιδευτικές ανάγκες του, δυνατά και αδύνατα σημεία του στην πορεία της μάθησης, προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζει κλπ.), ώστε να καταστρώσει τη στρατηγική με την οποία θα μπορέσει να υποστηρίξει και να συμβουλεύσει καθέναν προσωπικά. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στην επικοινωνία με τους σπουδαστές που έχει διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σπουδές, έχουν τάση να καθυστερούν στην πορεία της μελέτης τους ή διατρέχουν κίνδυνο να τις εγκαταλείψουν. Τους σπουδαστές αυτούς πρέπει με έμφαση να υποστηρίζει τόσο στο επιστημονικό επίπεδο όσο και στο προσωπικό, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθουν στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν (επιστημονική καθοδήγηση, συμβουλευτική, εμψύχωση).

Ενημερώνει, δύο τουλάχιστον φορές το χρόνο (κάθε εξάμηνο) εγγράφως τον Προϊστάμενο του τμήματος και την Γενική Συνέλευση για την πορεία των σπουδών των σπουδαστών.

Κάθε Σύμβουλος Καθηγητής υποχρεούται στην άμεση ανταπόκρισή του σε θέματα που θα του ζητηθούν από το Προϊστάμενο του τμήματος.

Επιβλέπει την ανάθεση Διπλωματικών Εργασιών σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό του τμήματος

Συναντήσεις

Οι πρωτοετείς σπουδαστές θα συναντώνται ως Ομάδα με τον Σύμβουλο-Καθηγητή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η πρώτη συνάντηση (συνάντηση υποδοχής) πρέπει να ορισθεί μέσα στον πρώτο μήνα από την επίσημη έναρξη του χειμερινού εξαμήνου. Επόμενες συναντήσεις θα ορίζονται σε από κοινού συμφωνηθείσες ημερομηνίες. Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών συναντήσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δυο (2) μηνών, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να συγκαλούνται έκτακτες συναντήσεις εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο και από τα δύο μέρη, ή εφόσον το ζητήσει ο Σύμβουλος- καθηγητής προκειμένου να συζητηθεί κάποιο θέμα που αφορά τους σπουδαστές.

Προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο του ο Σύμβουλος Καθηγητής, σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό και Διοικητικό προσωπικό του Τμήματος φροντίζει για την συμπλήρωση του Ερωτηματολογίου Διερεύνησης των εκπαιδευτικών και μαθησιακών αναγκών των σπουδαστών του ΤΕΣΥΔ.

Ο Σύμβουλος-Καθηγητής ενός σπουδαστή παραμένει ο ίδιος μέχρι την περάτωση των σπουδών του. Από το Β' έτος σπουδών και μετά δεν θα υπάρχουν τακτικές συναντήσεις, αλλά συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μία συνάντηση ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Αλλαγή Συμβούλου Καθηγητή

Σε περίπτωση απουσίας ενός Συμβούλου-Καθηγητή για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. λόγω εκπαιδευτικής άδειας, προβλήματος υγείας, κλπ), η Γραμματεία του Τμήματος αναθέτει τους σπουδαστές του απουσιάζοντος σε άλλο Σύμβουλο-Καθηγητή. Η ανάθεση μπορεί να γίνει και με ισοκατανομή των σπουδαστών αυτών στους υπόλοιπους Συμβούλους- Καθηγητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ